Eerste stap ambitieuze ‘autodroom’ gerealiseerd ROCvA en Innovam openen onderwijsleerbedrijf in Zaandam
In navolging van Dordrecht beschikt nu ook Zaandam over een onderwijsleerbedrijf voor de sector motorvoertuigtechniek. De officiële opening vond plaats op 18 november. Aan het unieke opleidingsconcept werken Innovam, het ROC van Amsterdam (ROCvA) en het regionale bedrijfsleven samen. Het onderwijsleerbedrijf is een nabootsing van een autobedrijf, waar de leerlingen in een realistische praktijkomgeving worden opgeleid.
Dirk Schmidt, directeur van Innovam, en Daniëlle Habets, domeinregisseur Techniek en directievoorzitter van ROCvA Groot West, reden tijdens de opening symbolisch een BMW en een Lexus de professioneel ingerichte werkplaats van het onderwijsleerbedrijf binnen. De auto’s waren beschikbaar gesteld door het regionale bedrijfsleven. Daarmee benadrukte de openingsplechtigheid de hechte samenwerking tussen de drie partijen. Autobedrijven uit de regio voorzien het onderwijsleerbedrijf van auto’s waar leerlingen, onder toeziend oog van praktijkbegeleiders, reparaties aan kunnen uitvoeren.
“Samen is beter dan alleen”, zegt Schmidt. “Daarom heeft Innovam contact gezocht met scholen om de toestroom van kwalitatieve technici voor de branche te waarborgen. Dat is voor alle partijen van belang. Om het vak interessant te maken voor leerlingen, moet de opleiding aantrekkelijk zijn. Dus niet weggestopt in een donkere ruimte, maar met dezelfde uitstraling als een modern autobedrijf.”
‘Autodroom’
Het ROC van Amsterdam deelt deze visie en heeft een ambitieus plan ontwikkeld voor een compleet mobiliteitscentrum, dat onder meer ook een showroom omvat. Het onderwijsleerbedrijf is de eerste stap in de realisatie van deze ‘autodroom’. Habets: “Alles in één keer doen zou te veel onzekerheden opleveren. Daarom hebben we besloten kleinschalig te beginnen. Wanneer het onderwijsleerbedrijf eenmaal draait, kunnen we het integreren in het geheel.”
Het onderwijsleerbedrijf is tevens een belangrijke stap in het verder verbeteren van de kwaliteit van de leerlingen en de invoering van het competentiegericht onderwijs. De leerlingen worden beter voorbereid op het functioneren in het echte bedrijfsleven, waarbij ook wordt gelet op attitude en gedrag. Regionale bedrijven staan volledig achter het concept. “Het zorgt ervoor dat leerlingen met meer bagage en discipline de overstap kunnen maken naar het echte werk”, zegt Reinier Mutsaerts, bedrijfsdirecteur BMW Amsterdam. “Daar werken we natuurlijk graag aan mee, want het is van groot belang dat wij goede mensen binnenkrijgen.”
Kees-Jan Schoots, general manager van Louwman Amsterdam voegt daaraan toe: “Het is belangrijk dat de leerlingen kunnen wennen aan het bedrijfsproces, zonder dat er meteen commerciële druk op hen wordt gelegd. Zo stappen ze beter voorbereid het bedrijfsleven in.”
Serieus
De leerlingen hebben zelf ook het gevoel dat ze worden klaargestoomd voor de praktijk. “Het is een goede aanvulling op school”, vertelt Dev Chandihok, de werkplaatsmanager van het onderwijsleerbedrijf, dat gevestigd is in het regionaal praktijkcentrum van Innovam aan de Pieter Ghijsenlaan. “Je leert zaken die je later direct kunt toepassen. Er komen soms erg prijzige auto’s binnen en daarmee moet je serieus omgaan. Het vereist geen 100 maar 120 procent inzet. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van het team en de bedrijven voor wie je werkt. Uiteindelijk wil je toch laten zien wat je waard bent.”
|